Curs foto sau tutoriale? Cert este că cele două variante nu se anulează ci se completează, însă există motive clare pentru care un curs foto este primul pas după ce te-ai hotărât să înveți fotografie. Și mai cu seamă, este foarte important ca întreg cursul să fie cu prezență fizică obligatorie.

   Povestea mea, ca și a multor altora, a început cu dorința de a face fotografie și cu multe ore de tutoriale gratuite sau plătite despre cum funcționează un aparat foto, setări, lumini și compoziție. Apoi am crezut că le știu pe toate și că sunt în control. Apoi, orice fotografie mai puțin reușită prindea un aer „artistic” și se contopea cu ideea de fotograf. În cazul ăsta ce rost avea un curs de fotografie? Ei bine, dacă îți pare cunoscut începutul ăsta, atunci sigur ai nevoie de un prof sau trainer care să te învețe pe bune ce ai de făcut.   

    Așa că am trecut la cursuri cu participare fizică, la worksop-uri și am realizat care era de fapt diferența principală. Așa că astăzi, mă asigur că fiecare dintre cursanții mei știe ce face atunci când duce camera foto spre ochi. Principalul avantaj al unui curs foto este că înțelegi fotografia pas cu pas și să înveți tot ce ține de tehnică astfel încât aparatul să nu te mai încurce ci să fie doar un instrument care te ajută să realizezi ceea ce dorești tu și nu el.

    Care este problema tutorialelor

     Dezavantajul major al tutorialelor este că ele oferă, în principal, informații care ar răspunde la un spectru restrâns de probleme. În felul ăsta, informațiile despre fotografie sunt primite fragmentat și între aceste fragmente se așează confortabil lacunele. Și din păcate efectul se vede în momentele cele mai presante în care se află un fotograf. De cealaltă parte, un curs foto bine structurat, care îmbină fotografia cu practica, te poate ajuta să îți construiești tabloul complet și să ai un punct de plecare sănătos. De acolo, tutorialele vor merge ca unse și mai ales dacă se mai îmbină și cu ceva cărți de fotografi.  e.

    Pe ce criterii aleg un curs foto?

  1. În primul rând, îți recomand un curs foto cu prezență fizică. De ce? Pentru că deocamdată, fotografia necesită prezenta fotografului în carne și oase. Așa că nu cred că poți învăța fotografie fără să îmbini teoria cu practica, fără să fie cineva lângă tine care să se asigure că ai înțeles ceea ce faci.
  2. Acreditarea cursului nu trebuie să fie un criteriu. Este mai important ca cel din fața ta să aibă experiența și răbdarea de a te învăța pas cu pas fotografia. Orientează-te către un curs foto care se desfășoară și într-un studio foto și care pune la dispoziție un model și echipamente pe care să îți testezi cunoștințele asimilate în timpul cursului.
  3. Întreabă înainte dacă vei avea ocazia de a învăța și testa mai multe tipuri de fotografie și de altfel să poți pleca de la curs cu un portofoliu.

   Dacă vrei să afli mai multe despre cursul meu foto din București, te invit să dai click AICI.